Pressmeddelande den 29 juni 2021
SmartPlanes i Jävre flyger vidare i projekt för säkrare sjöräddning
Tillsammans med flera projektparter kommer SmartPlanes att vidareutveckla och integrera befintliga drönare och kringsystem, genomföra provverksamhet med både övningar och operationer i samband med skarpa sjöräddningslarm för att utvärdera flygsäkerhet och operativ effekt. Projektet pågår i två år, fram till juni 2023.
Trafikverket som står bakom EOS- Eyes on Scene – projektet vars syfte är att göra sjöräddningsinsatser säkrare och effektivare genom att skicka ut drönare omedelbart efter att Sjöräddningen nåtts av larm. Drönare sänder bilder till räddningsledare och räddningsbesättningen får en överblick över situationen redan innan de gått ombord.
SmartPlanes förvärvades 2018 av Jävrebaserade Origon Utveckling som drivs av Mikael Brunnström och verkar nu på två orter, Jävre och Hörnefors. Olle Hagner som är en av grundarna till Smartplanes kommer att ansvara för SmartPlanes del i projektet. Origon/SmartPlanes kommer i projektet att bidra med kunskap, teknisk utveckling och stöd vid flygprover och integration. Företaget bedriver också egen produktutveckling av drönarsystem och projektet förväntas ge värde både i form av exponering och i nytta för den egna utvecklingen.
Förväntningarna är att kunskaperna som förvärvas i projektet går att överföra både till andra delar av sjöfarten, liksom till exempelvis vägtrafikolyckor, skogsbränder och kommer alltså att vara till nytta för det vidare transportsystemet och för samhället i stort.
.
SMARTPLANES
SmartPlanes grundades för att det fanns ett behov av att kunna kartlägga svårtillgängliga och stora arealer med noggrann precision. Idag utför SmartPlanes UAV/UAS/ drönare professionella och kommersiella uppdrag inom kartläggning och volymberäkning till bland annat gruvindustrin, skogsindustrin, jordbruksindustrin, stadsplaneringar och avfallsanläggningar, men användningsområdet för SmartPlanes är i stort sett obegränsat. Ett uppdrag vi är lite extra stolta över är att våra drönare hjälper WWF i Tanzania att övervaka noshörningarna i jakten på tjuvjägarna.
SMARTPLANES ÄR BYGGDA FÖR ATT HÅLLA
De flesta känner till multirotordrönare, men få har sett ett fastvingesplan. Förutom utseendet så är flygtiden en av de stora skillnaderna mellan ett fastvingesplan och multirotordrönare. Våran fastvinge kallas Freya och kan flyga ca 1 timme, vilket gör att räckvidden och arealen den flyger över blir väsentligt större.
SmartPlanes Freya är väldigt stryktåliga. Den har exempelvis en mjuk vinge som är belagd med ett stryktåligt ytskikt och ett kolfiberstag inuti vingarna som gör att den kan fortsätta flyga även om den skulle råka krascha.
Freya säljs som ett komplett system där vi alltid hjälper nya och befintliga kunder med utbildning och installation av drönarna. Vi ordnar med service och reparerar planen om något mot förmodan skulle gå sönder. I köpet kan det också ingå årlig service.
De är helt enkelt byggda för att hålla länge.
SMARTPLANES GÖR GOTT
SmartPlanes tycker om att göra gott. Vi driver till exempel ett forskningsprojekt tillsammans med Svenska Sjöräddningssällskapet med syftet att göra deras räddningsuppdrag mer effektiva och med bättre precision. Tanken är att sätta ut stationer i skärgården med drönare som kan rycka ut till nödställda och sedan hjälpa sjöräddningen i avgörandet över hur utryckningen ska gå till, hur snabbt de behöver ta sig ut och med hur stor styrka etc.
Ett annat uppdrag vi är lite extra stolta över är att våra drönare hjälper WWF i Tanzania att övervaka noshörningarna i jakten på tjuvjägarna. Säkerheten för naturvårdarna är alltid prio ett, därför skickas en drönare iväg åt det håll de tror att tjuvjägarna håller till, för att inte själva hamna i bakhåll.
Vi bygger drönare som är bra och gör bra. Och drönarna har visat sig uppfylla våra kunders förväntningar över hela världen.
KONTAKTPERSONER
Alla framgångsrika projekt börjar med en enkel dialog.
Säg hej!
Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.